Sănătate şi protecţie socială

Exista dispensar uman construit Tn anul 1960. In anii trecuti, comuna era deservita de o sora asistenta si de o sora medicala, cadre cu pregatire elementara, fara medic la populatie pana Tn anul 1989. Era asigurata baza materiala corespunzatoare. Starea fizica a cladirii era buna, avand loc si pentru medic. Acum, din anul 1990, comuna este deservita de 1-2 asistente medicale calificate si un medic de familie navetist, din orasul Piatra Neamf, iar asistentele sunt din comuna.

In afara de dispensarul din Faurei mai exista un punct medical in Budesti, avand o suprafata mica si insuficienta pentru numarul de locuitori din sat, unde medicul este prezent de doua ori pe saptamana.
Dispensarul existent in Faurei necesita reparatii la acoperis si un sistem de incalzire propriu, in prezent sala de asteptare fiind neincalzita, deasemenea si sala de asteptare din Budesti. Nu exista un mijloc de transport pentru interventii medicale de urgenta.
 
Pana anul trecut in comuna nu exista nici o farmacie, bolnavii trebuind sa isi procure medicamentele din Roman. In prezent exista o farmacie in satul Faurei. In toata comuna nu exista cabinet stomatologic.
Dupa anul 1948 ia fiinta serviciul sanitar veterinar, care exista pana In ziua de astazi. La ora actuala deserveste activitatea din comuna un doctor si un asistent veterinar.
In comuna sunt 58 de familii monoparentale si 260 de familii care primesc alocatii conform OG 105/2003. De ajutorul social conform legii 416/2001 beneficiaza un numar de 41 de persoane. De asemenea, la nivelul comunei sunt indemnizati un numar de 13 asistenti personali si 3 persoane cu handicap grav.
Pentru acordarea acestor ajutoare si a indemnizatiilor se aloca suma de 23700 ron/luna, bugetui total al asigurarilor sociale fiind de 152000 ron/luna.
Dupa cum se observa, la o populatie de 2160 locuitori, persoanele asistate sunt in numar de 57 ceea ce reprezinta 3% din populatia comunei si 6% din populatia activa.